Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A kormány kedvenc újjáépítői
  2013-07-05 08:16:53, péntek
 
 
A kormány kedvenc újjáépítői

Csonka Anna

2013. július 5., péntek 07:06 |

Bár a rekordárvíz nagyobb károkozás nélkül elvonult, néhány százmilliót biztosan költeni kell majd a helyreállítási munkálatokra. Ilyenkor jön el a kormány kedvenc újjáépítőinek az ideje. A beregi és a felsőzsolcai árvíznél, az iszapömlésnél és a devizamenekültek ócsai lakótelepének építésekor bevált, a Kós Károly Egyesüléshez tartozó építészirodák valamint a devecseri és az ócsai építkezéssel milliárdokat kaszáló Veszprémber Zrt. újra bizonyíthatnak.
Címkék
devecser, vörösiszap, árvíz, turi attila, veszprémber, ócsa, felsőzsolca
Az újjáépítő szupercsapat

Bármilyen katasztrófa is sújtotta az országot 2010 óta - legyen az árvíz, vörösiszap vagy hitelválság - a Kós Károly Egyesülés építészirodái mindig feltűntek a színen, az iszapömléskor pedig csatlakozott a helyreállító-újjáépítő szupercsapathoz a Veszprémber Zrt. is.

A Kós Károly Egyesülést haláláig Makovecz Imre vezette, és a tagirodák mind a Magyarországon Makovecz által ismertté tett organikus építészeti stílust követik. Makovecz nemcsak jellegzetes stílusáról, hanem Orbán Viktorhoz fűződő barátságáról is ismert. Az építész tervezte például a kormányfő szívéhez oly közel álló felcsúti Puskás Ferenc Futball Akadémiát és a most ott épülő stadion egy részét is. Orbán még beszédet is mondott Makovecz temetésén. Az Egyesülésnek több mint húsz tagja van, de katasztrófaépítészként csak a Triskell, a Kvadrum, a Vándorépítész és a Makona Kft.-k lettek sikeresek.
D KOS20130511023
A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Felcsúton épülő stadionjaFotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A kormány nem véletlenül bízik a Kós Károlyosokban: mind Felsőzsolcán, mind Devecseren és Ócsán időre elkészültek a házak, pedig a határidő igen szűkös volt. Más építészirodáknak azonban nem is nagyon volt esélyük bizonyítani, hogy ők is képesek hasonlóan feszes tempóra. A felsőzsolcai árvíz idején egy 2010 júliusi kormányhatározat biztosított kizárólagosságot a tervezésre és művezetésre a Kós Károly Egyesülés irodáinak, míg az iszapkatasztrófa idején az irodák maguk jelentkeztek a tervezési feladatra, és így nem is volt szükség a nyílt pályáztatásra. Az építkezésen pedig a kivitelező, a Veszprémber alvállalkozóiként dolgoztak. Az ócsai házak megtervezéséért két Kós Károlyos és egy harmadik, kaposvári iroda versenyzett a belügyminisztérium által kiírt közbeszerzési pályázaton.

A devecseri és az ócsai lakóparkok kivitelezéséért felelős Veszprémber Zrt. szintén egy politikailag jól szituált cég. A Devecserben 4 milliárdért, Ócsán 2,4 milliárdért építő vállalat vezérigazgató helyettese, Garancsi Mária a ,,kormány buldogjaként" emlegetett Gál András Leventének, a KIM közigazgatási exállamtitkárának volt a tanácsadója, 2015-ig szóló szerződéssel. Testvére, Garancsi István - akivel több közös cégük is van - pedig Orbán Viktor kedvenc focicsapatának, a Videotonnak az elnök-tulajdonosa. Garancsi Mária vezetője volt annak a Hernádi Zsolt MOL-vezér által is alapított Szinva Kft.-nek is, amely megvette a budai diplomata luxusingatlanokat kezelő CD Hungaryt.

Az építészirodákhoz hasonlóan a Veszprémber sem feltétlenül kemény versenyben nyerte el a zsíros megrendeléseket. Az iszapkárosultak házait például két másik cég is felépítette volna. Az egyik, a Vemévszer - egyes információk szerint - a Veszprémber vezérigazgatója testvérének a vállalkozása.

A másik, versenyben alulmaradt cég egy devecseri építőipari vállalkozás, a Rimex Plussz, amely később alvállalkozóként részt vett a felújítási munkákban. Az ócsai projekt még ennél is simábban került a Veszprémberhez, mivel a beszerzést meg sem hirdették, hanem tárgyalásos alapon folytatta le a katasztrófavédelem.

Az első sikerek

A Kós Károly Egyesülés építészirodáinak gyümölcsöző együttműködése a katasztrófák utáni helyreállításban a 2001-es árvíz utáni beregi építkezésékkel kezdődött. Mint azt Turi Attila, az egyik tagiroda, a Triskell Kft. vezető építésze elmesélte, Beregen még nem volt úgy központosítva a helyreállítás, mint később Devecseren vagy az ócsai lakópark építésekor. A Kós Károlyos építészeknek itt 17 pályázata nyert, de a tervezők lemondtak a szerzői jogaikról és az egyéni dicsőségről, és munkacsoportokat alkotva, egy kollektívaként felosztották egymás között a településeket és így koordinálták a munkálatokat, mondta Turi. A kivitelező szintén nem egy cég volt, hanem helyi vállalkozások.

A beregi sikereket a 2010-es borsodi árvíz idején a kormány egy, a helyreállításban a Kós Károly Egyesülés építészirodáinak kizárólagosságot biztosító kormányhatározattal hálálta meg. Az OKF tájékoztatása szerint az árvíz utáni közvetlen helyreállítási munkálatokhoz az irodák ingyen biztosították a terveket - összesen 51 lakóingatlant terveztek meg -, amelyeket a felsőzsolcai önkormányzat szociális alapon osztott szét.

D VAJ20101104003
A 2010-es árvíz után Felsőzsolcán épített könnyűszerkezetes házak egyikeFotó: Vajda János / MTI

Az Egyesülés és a katasztrófavédelem között jól sikerült az együttműködés, hiszen a helyreállítási munkák befejezése után, 2011 januárjában az irodák egy hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésen 190 millió forintot nyertek a borsodi közintézmények helyreállítására és energetikai racionalizálására. Petróczi Tímeának, a katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint a közbeszerzést a Triskell, a Kvadrum, a Vándorépítész és Makona Kft.-k nyerték, bár a közbeszerzési értesítőben ez utóbbi cég nem szerepel. A Makona Makovecz Imre családjának az építészirodája. Turi erről a közbeszerzési szerződésről csak annyit mondott, az egy fajta utófinanszírozása volt az árvíz idején végzett munkájuknak.
Vöröriszap- és devizapark

Az árvizeknél jól bevált építésziroda, a Triskell ,,önként és ingyen" jelentkezett a feladatra, hogy népies stílusú házakat tervezzen a vörösiszap-károsultaknak Devecseren. Mint utóbb kiderült, az önkéntes jelentkezés helytálló, de csak a kárfelmérést és szakértést végezték ingyen, a tervezési szakaszban már a kivitelező Veszprémber alvállalkozóiként, pénzért dolgoztak - mondta el Turi.

A katasztrófa-építőiparba ekkor berobbanó Veszprémber és Devecser jó munkakapcsolata nem szakadt meg a vörösiszap-házak befejezésével. A cég nyert még ott több közbeszerzést is, egyebek mellett például 66 millió forintért építettek egy alig 200 négyzetméteres lakást és orvosi rendelőt. Az építkezés négyzetméterára még a drágának mondott lakóparki házaknál is borosabbra sikerült. A veszprémi cég idén júniusban pedig egy 188 milliós járdafelújítás tendert nyert a devecseri önkormányzattól, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésen
2735 Ocsa uj lakopark
Az ócsai lakóparkFotó: H. Szabó Sándor / Index

Az állam, a Veszprémber és a Kós Károlyos építészek együttműködése a devizahitel-károsultak nagy port kavart ócsai ,,gettójának" felépítésével folytatódott. A lakóparkot már a kezdetektől sok kérdés övezte. Talány például, hogy miért pont Ócsán épült meg a 80 ház. A kormány figyelmébe ajánlhatta a területet akár Horváth Zoltán is, a Kós Károly Egyesülés egyik jeles építésze, aki 1998 óta a Ócsa főépítésze. Korábban, a felsőzsolcai helyreállításkor is a Kós Károly Egyesülés egy másik irodájához tartozó zsolcai főépítész ajánlotta a kollégáit a katasztrófavédelem figyelmébe.

A tervezést egyébként nem Horváth cége - a Triskell - végezte, hanem egy másik Kós Károlyos iroda, a Kvadrum, 24 millió forintért. Az ócsai házak megszólalásig hasonlítanak a devecseriekre, mindkét lakópark azt az érzetet kelti, mintha egy film díszletében járna az ember. A Kvadrumnak nem kellett messzire mennie, hogy ötleteket kérjen a devecseri házakat tervező Triskelltől: a Kós Károly Egyesülés említett tagjai mind egy budapesti, Kecske utcai irodát bérelnek.
Jó ez nekik?

A katasztrófák utáni helyreállítási munkákat több kritika is érte a drágaságuk miatt, az építészek azonban a feladat különlegessségével magyarázták az árakat. Felsőzsolcán a helyi vállalkozók viszonylag olcsón, 137 ezer forint/négyzetméteres áron építették meg a házakat. Összehasonlításképpen: Ócsán 155, Devecseren pedig 240 ezer forint/négyzetméterért épültek fel az államilag támogatott házak. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, hatvan négyzetmeteres devecseri iszapház 19 millió forintba került. Turi a minőségbeli különbségekkel magyarázta a jelentős árkülönbséget: ,,nem mindegy, hogy az ember Mercedest vagy Suzukit vesz", de hozzátette, a helyi kisvállalkozók általában olcsóbban dolgoznak és ilyen esetben fővállalkozói díj sincs, nem úgy, mint a Devecserben és Ócsán építő Veszprémber.

Bár a fentiekből úgy tűnhet, anyagilag azért nem feltétlenül éri meg a kormány kedvenc újjáépítőjének lenni, főleg nem, ha építész az ember. A cikkben szereplő irodák közül egyik sem húzott különösebb hasznot a katasztrófa-építészetből, sőt, elég sokáig kellett várniuk a nekik járó 190 millióra a borsodi helyreállítás után. A kormány figyelmének előterébe kerülni azonban jár némi haszonnal: az irodák jóval több közbeszerzést nyertek 2010 után, mint előtte. A Kvadrum a Fidesz kormányra kerülése előtt mindössze egy beszerzést nyert el, azóta tizenkettőt, a Makona megháromoszorozta, a Triskell pedig megduplázta az állami megbízatásait 2010 óta. A Makona egykori építésze, Dobros Tamás befejezhette a felcsúti stadion tervezését.
01
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

A Veszprémber nem panaszkodhat az anyagi hasznára sem, és a közbeszerzési pályázatai is kaptak némi lendületet. A cég már 2010 előtt is sikeres volt ezen a területen, a Fidesz-kormány óta azonban egyre több állami pénzből finanszírozott megbízást nyernek el.

Az idei árvíz utáni helyreállításokra még nem írták ki a pályázatokat, és ahogy Turi kifejtette, az nem ő tisztje, hogy megítélje, számítanak-e majd a Kós Károly Egyesülés munkájára.

Az írás a Mathias Corvinus Collegium és a Cook Communications együttműködésében létrejött Komáromy Gábor-ösztöndíj keretében jelent meg.


http://index.hu/belfold/2013/07/05/a_kormany_kedvenc_ujjaepitoi/?utm_source=faceb ook&utm_medium=share&utm_campaign=index
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: alvállalkozóként, kizárólagosságot, helyreállítására, kormányhatározat, devizamenekültek, építészirodáinak, helyreállításban, helyreállításkor, munkacsoportokat, építészirodáknak, iszapkatasztrófa, építészirodákhoz, önkormányzattól, kivitelezéséért, szupercsapathoz, vezérigazgatója, munkakapcsolata, megrendeléseket, négyzetméterért, megtervezéséért, iszapkárosultak, négyzetméterára, helyreállítási, építészirodája, újjáépítőjének, különbségekkel, bizonyíthatnak, közbeszerzésen, finanszírozott, magyarországon, kisvállalkozók, együttműködése, négyzetméteres, járdafelújítás, focicsapatának, communications, kormány kedvenc, rekordárvíz nagyobb, helyreállítási munkálatokra, felsőzsolcai árvíznél, devizamenekültek ócsai, ócsai építkezéssel, újjáépítő szupercsapat, országot 2010, iszapömléskor pedig, tagirodák mind, építész tervezte, kormányfő szívéhez, határidő igen, felsőzsolcai árvíz, 2010 júliusi, iszapkatasztrófa idején, Csonka Anna, Károly Egyesüléshez, Veszprémber Zrt, Károly Egyesülés, Károly Egyesülést, Makovecz Imre, Magyarországon Makovecz, Orbán Viktorhoz, Puskás Ferenc Futball Akadémiát, Makona Kft, Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Felcsúton, Koszticsák Szilárd, Garancsi Mária, András Leventének, Garancsi István, Orbán Viktor, Hernádi Zsolt MOL-vezér, Szinva Kft, Rimex Plussz, Turi Attila, Triskell Kft, Vajda János, Petróczi Tímeának, Makona Makovecz Imre, Szabó Sándor, Horváth Zoltán, Dobros Tamás, Barakonyi Szabolcs, Mathias Corvinus Collegium, Cook Communications, Komáromy Gábor-ösztöndíj,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Png csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Lóhere  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Png fotel  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Png virág  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  A kételkedés kezelése  Tavaszi kép  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  A másik dolog,  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Szívem  A sors  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Reggel van  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes délutánt kívánok  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Julian Brass gondolata  Fekete István - Akác  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nem tudhatod  Varga János Veniam - Fontos sz...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Éretlen vers  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Sose bánj semmit  Akarat  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
kormány kedvenc, rekordárvíz nagyobb, helyreállítási munkálatokra, felsőzsolcai árvíznél, devizamenekültek ócsai, ócsai építkezéssel, újjáépítő szupercsapat, országot 2010, iszapömléskor pedig, tagirodák mind, építész tervezte, kormányfő szívéhez, határidő igen, felsőzsolcai árvíz, 2010 júliusi, iszapkatasztrófa idején, irodák maguk, tervezési feladatra, nyílt pályáztatásra, építkezésen pedig, ócsai házak, ócsai lakóparkok, budai diplomata, építészirodákhoz hasonlóan, zsíros megrendeléseket, iszapkárosultak házait, devecseri építőipari, felújítási munkákban, ócsai projekt, első sikerek, katasztrófák utáni, 2001-es árvíz, egyik tagiroda, ócsai lakópark, tervezők lemondtak, szerzői jogaikról, egyéni dicsőségről, kollektívaként felosztották, kivitelező szintén, beregi sikereket, 2010-es borsodi, árvíz utáni, irodák ingyen, terveket &#8211, felsőzsolcai önkormányzat, 2010-es árvíz, helyreállítási munkák, hirdetmény nélküli, borsodi közintézmények, közbeszerzési értesítőben, közbeszerzési szerződésről, árvíz idején, önkéntes jelentkezés, tervezési szakaszban, kivitelező Veszprémber, vörösiszap-házak befejezésével, építkezés négyzetméterára, drágának mondott, devecseri önkormányzattól, ócsai lakóparkFotó, kormány figyelmébe, területet akár, felsőzsolcai helyreállításkor, másik irodájához, tervezést egyébként, érzetet kelti, film díszletében, devecseri házakat, drágaságuk miatt, építészek azonban, helyi vállalkozók, államilag támogatott, minőségbeli különbségekkel, jelentős árkülönbséget, ember Mercedest, helyi kisvállalkozók, cikkben szereplő, nekik járó, borsodi helyreállítás, kormány figyelmének, irodák jóval, beszerzést nyert, állami megbízatásait, felcsúti stadion, anyagi hasznára, közbeszerzési pályázatai, idei árvíz, alvállalkozóként, kizárólagosságot, helyreállítására, kormányhatározat, devizamenekültek, építészirodáinak, helyreállításban, helyreállításkor, munkacsoportokat, építészirodáknak, iszapkatasztrófa, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1119
  • e Hét: 15349
  • e Hónap: 26460
  • e Év: 179956
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.